Duurzaamheid, Projecten, Uitgelicht

Septic tank legen, onderhouden en plaatsen

Geplaatst op 07-04-2021

Wilt u een septic tank, ook wel septische put of IBA (Installatie Behandeling Afvalwater) genoemd, laten plaatsen? Of heeft u al een septic tank en wilt u deze laten ledigen en onderhouden? Bij Van der Velden bent u aan het juiste adres. Wij plaatsen niet alleen een septic tank, maar zorgen ook voor periodieke lediging en het onderhoud. Zo voorkomt u verstoppingen, lekkages en stankoverlast.

Advies nodig? Neem direct contact op.

Wat is een septic tank?

Een septic tank is een ondergrondse tank die afvalwater van uw toilet en sanitair opvangt. Omdat er naast het water zelf, ook vetten, zeep, etensresten en toiletpapier geloosd worden, heeft de septic tank als doel om deze onzuiverheden te laten bezinken. Wanneer het afvalwater rechtstreeks in het riool, een sloot of beek geloost zou worden, is het schadelijk voor het milieu. Het kan bijvoorbeeld de zuurstofhuishouding in sloten en beken verstoren.

Meestal heeft een septische put twee deels gescheiden compartimenten met beluchting en bacteriën. Het compartiment met beluchting ontvangt het water en vangt vaste en drijvende delen op. De rest stroomt door naar het compartiment met bacteriën. Hierin bezinken kleinere, vaste deeltjes die deels worden afgebroken. De rest vormt op termijn een dikke sliblaag. Uiteindelijk gaat het ‘schone’ water naar het wateroppervlakte of de riolering. Het achterblijvende vuil moet regelmatig geleegd en afgevoerd worden. Dit doen wij met speciale zuigwagens.

Septic tank plaatsen

Moet u een IBA (Installatie Behandeling Afvalwater) laten plaatsen? Onze experts staan voor u klaar. Wij adviseren u graag over de grootte, het materiaal en de vorm. Daarna bepalen we samen met u de locatie van de put. Deze plaatsen we zo dicht mogelijk bij het gebouw, op een goed bereikbare plek. Na de grond uit te graven, plaatsen we een laag gestabiliseerd zand op de bodem om de put te verankeren. Vervolgens monteren we de aan- en afvoerbuizen en sluiten we de dakverluchting aan.

De dakverluchting zorgt ervoor dat gassen kunnen ontsnappen die bij het afbraakproces ontstaan. Zo voorkomt u een rioollucht in uw pand. Tot slot testen we de werking van de put. Na enkele dagen is de septische tank volledig gestabiliseerd en kunnen we de ruimte tussen de tank en het gat opvullen met aarde. Vanaf dat moment is de septic tank klaar voor gebruik.

Bent u benieuwd naar de kosten van het plaatsen van een septic tank? Neem contact op of vraag een offerte aan.

image 3

Septic tank en beerput: wat is het verschil?

Hoewel een septic tank regelmatig beerput wordt genoemd, en andersom, is er wel een degelijk verschil. In septische putten kan het afvalwater van het toilet en sanitair verzameld worden, in een beerput alleen afvalwater van het toilet. In tegenstelling tot een beerput, kan een septic tank aangesloten worden op het riool of het oppervlaktewater. De tank filtert bezinkbare onzuiverheden om te voorkomen dat deze delen in de natuur of het riool terecht komen.

Waar wordt een IBA (Installatie Behandeling Afvalwater) gebruikt?

Een septic tank is een alternatief voor panden die niet op een rioolwaterzuiveringsinstallatie zijn aangesloten. Dit komt wel eens voor in het buitengebied, bij oude huizen of bij woonboerderijen. Is dit bij u het geval? Dan bent u verplicht om een septic tank te plaatsen voor de afvoer van uw toilet en sanitair. Is de riolering wel aangesloten op een zuiveringsstation? Dan kunt u bij uw gemeente navragen of u een septic tank moeten laten installeren. Meestal is het in dit geval alleen verplicht om een beerput aan te sluiten op de afvoer van uw toilet.

Hoe voorkomt u problemen met de septische put?

  • Spoel zo min mogelijk chemische schoonmaakmiddelen (denk aan chloor) door uw toilet of sanitair. Door de ontsmettende werking kan het biologische zuiveringsproces in de septische put namelijk ernstig verstoord worden. Wij adviseren u om alleen milieuvriendelijke middelen te gebruiken.
  • Filter zoveel mogelijk haren, eetresten en zeep door middel van een afvoerzeef.
    Zorg dat u geen vaste materialen zoals vochtige doekjes, tampons of maandverband door het toilet of sanitair spoelt. Zo voorkomt u verstoppingen.
  • Laat uw septische put regelmatig ledigen, reinigen en onderhouden.

Veel voorkomende problemen met de septic tank

De meeste problemen ontstaan door een volle tank. De hoeveelheid slib beperkt de doorstroming van het afvalwater waardoor de afvoer van uw keuken, badkamer of toilet niet goed meer doorlopen. De kans op stankoverlast is groot en u kunt zelfs te maken krijgen met een volledige verstopping. U voorkomt problemen door de tank periodiek te laten ledigen, reinigen en onderhouden. Hiervoor kunt u bij ons een onderhoudscontract afsluiten. Zo weet u precies waar u aan toe bent en voorkomt u onvoorziene problemen en kosten.

Neem direct contact op.

Laatste berichten
Septic tank legen, onderhouden en plaatsen

Wednesday
07 April 2021

Septic tank legen, onderhouden en plaatsen

Lezen
Septic tank legen, onderhouden en plaatsen

Wednesday
07 April 2021

Septic tank legen, onderhouden en plaatsen

Lezen